Animaties

Een animatie wordt vaak ingezet om ingewikkelde materie uit te leggen in (laagdrempelige) beeldtaal. Om ervoor te zorgen dat de animatie in lijn is met de rest van onze communicatie uitingen is er een vaste PZH animatiestijl ontwikkeld. Deze biedt voldoende ruimte om al onze verhalen te vertellen. En ook voor animaties geldt dat consistentie voor herkenbaarheid en betrouwbaarheid zorgt. Animaties worden ontwikkeld door in60seconds, de raamcontractpartner van de provincie Zuid-Holland voor animaties.

Kleurgebruik

In de animaties worden uitsluitend de kleuren uit ons kleurenpalet gebruikt. Het uitgangspunt van iedere animatie is een witte basis. In de animatie kunnen zowel de primaire kleuren als de lichte en donkere tinten gebruikt worden, waarbij de voorkeur uitgaat naar lichte tinten op de achtergrond en primaire kleuren of donkere tinten op de voorgrond of elementen waar aandacht op gevestigd moet worden.

Kleurgebruik in animaties

Animaties

Hoe de illustraties bewegen noemen we de animaties. Ook dit is een onderscheidend element in de animatiestijl. Denk dan aan de bewegingen van de karakters, hoe ze lopen, hoe de ogen knipperen, maar ook hoe auto’s rijden of boten varen. Deze animaties zitten bij onze animatie partner in60seconds in een animatiebibliotheek, waardoor ook dit consistent toegepast wordt.

Personages en diversiteit

Zoals ook bij fotografie en video willen we zo mogelijk ‘de persoon’ centraal stellen in een animatie. Hoe de personage er uit ziet en de rol in de animatie is uiteraard afhankelijk van het verhaal dat je wilt vertellen. Wat hier wel van groot belang is, is dat het personage (of meerdere personages) een afspiegeling van de maatschappij vormt. We willen diversiteit laten zien in bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, huidskleur, seksuele geaardheid, lichaamsbouw en geloofsovertuiging. Hieronder een voorbeeld van twee personages.

Personages animaties

De huisstijl biedt een breed kleurenpalet wat de veelzijdigheid van de provincie kenmerkt. Dit zien we terug in de personages die in lijn met de huisstijl ontworpen zijn. Niet altijd natuurgetrouwe kleuren, maar door lichte en donkere tinten te gebruiken bieden we genoeg mogelijkheid om uiteenlopende karakters te gebruiken in onze animaties.

Onderscheidende elementen

De animatiestijl biedt de mogelijkheid om technische verhalen in overzichtskaarten te presenteren of meer menselijke verhalen door karakters te laten vertellen. Of een combinatie van die twee, zoals in de animatie over werkzaamheden aan de hefbrug. De animatiestijl onderscheidt zich op verschillende manieren:

  • We maken uitsluitend gebruik van kleuren uit het huisstijl kleurenpalet
  • We hanteren een 2D-animatiestijl.

  • Door het gebruik van primaire huisstijlkleuren leggen we de aandacht op specifieke elementen.

  • Waar mogelijk verwerken we patronen uit onze DNA-balk in de animatie.

 

2D animatiestijl

Een voorbeeld van de 2D animatiestijl

Primaire en secundaire kleuren in animaties

Door het gebruik van primaire huisstijlkleuren leggen we de aandacht op specifieke elementen.

Patronen in animaties

Waar mogelijk verwerken we patronen uit onze DNA-balk in de animatie.

Videohuisstijl

De verschillende elementen van de videohuisstijl zoals de intro, outro en een call-top-action scherm worden ook bij animaties toegepast.