Schrijven in stappen

Maak een plan vooraf

Doe het denkwerk vooraf, net als het structureren van jouw tekst. Het lijkt alsof dit meer tijd kost. Maar daardoor werk je uiteindelijk sneller. 

Stap 1: zorg voor een duidelijke schrijfopdracht

Stel jezelf deze 3 vragen voordat je begint met schrijven. Tijdens het schrijven en bij de controle achteraf toets je je tekst steeds aan deze vragen.

Je zorgt voor een goede schrijfopdracht door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Voor wie schrijf ik?
  • Met welk doel schrijf ik?
  • Waarover schrijf ik?

Stap 2: verzamel, selecteer en structureer informatie

Eerst verzamel je informatie. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt. Leef je in jouw lezer in en bedenk welke vragen die nog zou kunnen hebben. Zo zie je ook welke informatie nog ontbreekt.

Stap 3: schrijf en geef vorm

Begrijpelijke woorden en makkelijk leesbare zinnen zorgen ervoor dat er geen misverstanden, fouten en irritaties ontstaan. Wel zo prettig voor de lezer. Of dat nu een inwoner, ondernemer, gedeputeerde, Statenlid of een collega is.

Houd rekening met de indeling van je tekst. Een tekst met een heldere indeling leest snel en makkelijk, zeker vanaf een beeldscherm of smartphone.

Stap 4: controleer je tekst

Als je klaar bent met schrijven is je tekst nog niet af. Het is verstandig om je tekst nog eens door te nemen. Eigenlijk loop je nog een keer alle stappen door van het bedenken en schrijven. Laat een collega eventueel meelezen.