Power BI

Provincie Zuid-Holland Power BI template op laptop scherm

Om ingewikkelde data op een overzichtelijke en visuele manier te presenteren werkt de provincie Zuid-Holland met de interactieve tool Power BI van Microsoft. Gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van de data staan hierbij centraal. Om dit te realiseren is consistentie van dashboards en rapporten van groot belang. Daarom is een document opgesteld waarin de richtlijnen worden beschreven. Dit document kan je downloaden via onderstaande knop.

Power BI Richtlijnen

 

Om een eerste indruk te krijgen van Power BI vind je hieronder een voorbeeld van een dashboard en een korte toelichting op de beschikbare kleuren en het font. 

Dashboard

Dashboard Power BI

Kleuren

De kleuren in de PowerBI dashboards zijn in lijn met de huisstijl kleuren. Omdat bij data visualisaties soms meer kleuren nodig zijn voor Power BI (en andere data visualisaties) per kleur meer tinten beschikbaar. Hieronder een korte toelichting.

Primaire kleuren

Onderstaande kleuren dienen in elke visualisatie worden toegepast. Deze kleuren kunnen eventueel een opacity meekrijgen. Op deze manier hou je het rustig en overzichtelijk voor het oog. Voor teksten wordt PZH Donkerblauw en PZH Blauw gebruikt.

Primaire kleuren Power BI

Accent kleuren

Naast de primaire kleuren zijn er zeven kleuren die als accent kleur gebruikt kunnen worden. Met accent kleur kan je belangrijke data in de visualisatie meer aandacht geven. Een aantal richtlijnen:

  • Gebruik hier zoveel mogelijk PZH Geel of PZH Roze voor. Indien nodig kunnen beiden kleuren worden toegepast.
  • De kleuren PZH Rood, PZH Geel en PZH Appelgroen worden gebruikt in meters om weer te geven wat negatief, neutraal en positief is.
  • Als er meer kleuren nodig zijn kan er ook gebruik worden gemaakt van PZH Oranje, PZH Groen en PZH Paars.
  • Voor webtoegankelijkheid raden we aan om het contrast tussen de gebruikte kleuren in een visualisatie zo hoog mogelijk te houden. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk een lichte kleur naast een donkere kleur.

Accent kleuren Power BI

Lichte accent kleuren

Wanneer behoefte is aan meer verschillende kleuren in een visualisatie, dan kan gebruik gemaakt worden van onderstaande extra lichte kleuren.
Accent kleuren licht Power BI

Donkere accent kleuren

Wanneer behoefte is aan meer verschillende kleuren in een visualisatie, dan kan gebruik gemaakt worden van onderstaande extra donkere kleuren.
Accent kleuren donker Power BI

Lettertype

Power BI is een Microsoft product en daarom hanteren we dezelfde lettertypes als in de Office omgeving. We gebruiken dus enkel het lettertype Calibri in de kleur “PZH Blauw” en in een kleurvlak kunnen we kiezen voor een wit lettertype.

Lettertypes Power BI